Cum să vă curățați locuința pentru a preveni răspândirea coronavirusului

mai 5, 2020

În astfel de momente în care putem preveni răspândirea coronavirusului, dar și propria contaminare sau a celor dragi, este nevoie să știm clar care sunt măsurile de igienă ce ne pot fi de folos.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor(CDC) din Statele Unite ale Americii a oferit oamenilor diverse recomandări cu privire la modul de curățare și dezinfectare a diverselor tipuri și obiecte din gospodărie care sunt susținute și de către medicii din Europa.

1. NU UITAȚI SĂ CURĂȚAȚI MAI ÎNTÂI ȘI APOI SĂ DEZINFECTAȚI

– curățarea locuinței se referă la îndepărtarea germenilor, a murdăriei și a impurităților de pe suprafete. Acest proces nu omoară germenii, ci îi îndepărtează, reducând numarul lor și riscul de a răspândi infecția.
– dezinfectarea se referă la utilizarea substanțelor chimice pentru a ucide germenii de pe suprafețe.

Ambele pot scădea riscul de răspândire al infecției, dar trebuie mai întâi să curățați și apoi să dezinfectați.
*Nu uitați să citiți eticheta produselor – unele trebuie să rămână pe suprafață timp de 3 până la 15 minute pentru a putea să își facă efectul.

2. UTILIZAȚI AGENȚI DE CURĂȚARE ȘI DEZINFECTANȚI DE UZ CASNIC PE SUPRAFEȚELE ATINSE FRECVENT

Uitați-vă la întrerupătoare, mânere uși, balustrade, mese, scaune! Înainte de a dezinfecta suprafețele murdare curățați-le cu detergent sau săpun și apă.
Pentru dezinfectare puteți utiliza soluții pe bază de alcool, dezinfectanți casnici înregistrați sau soluții diluante de uz casnic.

NU FOLOSIȚI SOLUȚII EXPIRATE SAU NU AMESTECAȚI ÎNĂLBITOR CU ALTE PRODUSE DE CURĂȚENIE.
Purtați mănuși și asigurați-vă că aveți o ventilație bună în timp ce curățați, deoarece nu este bine pentru căile respiratorii să inhalați acei vapori emanați de soluții.
Dacă folosiți mânuși de unică folosință nu le folosiți și în alte scopuri și spălați-vă mâinile după îndepărtarea lor, îndepărtați mânușile de pe mâini trăgându-le înauntru și încercați, pe cât posibil,  să nu lăsați exteriorul mânușii să vă atingă pielea.

3. SPĂLAȚI RUFELE MURDARE LA CEA MAI ÎNALTĂ TEMPERATURĂ POSIBILĂ PENTRU ACEL TIP DE MATERIAL

Folosiți cea mai înaltă temperatură a apei corespunzătoare pentru spălarea articolelor vestimentare în funcție de material și lăsați-le să se usuce la aer curat. Dacă nu folosiți mânuși atunci când spălați rufele, asigurați-vă că vă spălați pe mâini după aceea.
Luați în considerare spălarea și dezinfectarea coșurilor de rufe.

4. CURATATI ECHPAMENTELE ELECTRONICE

Telefoanele, tabletele, telecomenzile sunt ceea ce medicii numesc suprafețe „cu atingere crescută” așa că veți dori să le curățați.
Prima dată vă asigurați că acestea să fie închise și scoase din priză. Cu ajutorul unei lavete din microfibră bine umezită cu apă și săpun se curăță atent.